sobota 1. června 2013

Nové Google mapy

Dnes mi přišla pozvánka na vyzkoušení nových map od Googlu. Chtěl bys se s vámi podělit informacemi o nových funkcích a celkově o mých dojmech.

Google mapy jsou moji třetí nejoblíbenější službou od Googlu. :-), hned po e-mailu a vyhledávání, ale poslední dobou používám převážně mapy od Seznam.cz. Google mapy bohužel nemají turistické a cykloturstické mapy. V nové verzi tomu není jinak, ale někde jsem četl, že prý v Polsku, turistické mapy Google již má - takže se možná brzy dočkám také. To mně však neodradilo od vyzkoušení.

Celý web je napsán, jak jinak než, v HTML5 a vzhledově mi připomíná nové Modern UI (Metro) od Microsoftu - vše jednoduché bez zbytečných stylistických prvků. Mapy jsou vzhledově velmi čisté a přibyli na nich značky zajímavých turistických a různých komerčních bodů. Stejně jako na Foursquare na mapě naleznete restaurace, hotely, školy, nemocnice, kina, divadla, různá sportoviště a plno dalších zajímavostí, které se po kliku otevře jako karta z dalšími informacemi. Pro otevření karty můžete kliknout také na jakékoliv, třeba i prázdné, místo na mapě. Na kartě se zobrazí adresa místa i s popisným číslem a můžete se z ní přesunout rovnou do vlastního pohledu přes Street View nebo přidat jako bod do navigační trasy. K malému vylepšení ve vzhledu doznal taky 3D zobrazení budov v módu mapy Earth.


Změn není mnoho, ale celkově si myslím, že hlavním vylepšením je zjednodušení samotného ovládání - všechny funkce jsou tak nějak lépe sjednoceny. Až Google do svých map zakomponuje i již zmíněné turistické mapy, začnu je opět s radostí používat.

Žádné komentáře: